Numele cotidianului: Adevărul
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Emilia Sava
Titlul articolului: Poveste de succes: Tânăra care lucrează pentru mama lui Ethan Hawke
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Poveste_de_succes-_Tanara_care_lucreaza_pentru_mama_lui_Ethan_Hawke_0_319768291.html#

Studenta de etnie rromă Lămâiţa Calistrache este angajată acum la un centru al Asociaţiei „Ovidiu Rom“, patronată de mama actorului. În fiecare dimineaţă, ea vine la clasa de la Şcoala 147 din Sectorul 5, unde le îndrumă primii paşi în viaţă copiilor rromi.

Lămâiţa Calistrache (23 de ani) este o tânără de etnie rromă care a reuşit în viaţă. Şi asta în ciuda faptului că a mers pentru prima dată la şcoală când avea deja 10 ani.

„Mi-a rămas în minte întâlnirea cu vecina mea care se cunoştea cu bunica. M-a întrebat câţi ani am şi dacă merg la şcoală. I-am spus că nu, iar din ziua aceea a devenit mentorul meu şi cel mai important om din viaţa mea“, a povestit Lămâiţa. Ioana Voicu, la acea vreme asistenta ambasadorului Canadei la Bucureşti, i-a îndrumat paşii Lămâiţei.

A mers mai departe deşi s-a lovit de un zid greu de dărâmat. Nici măcat părinţii acesteia nu credeau că şcoala o va ajuta în viaţă.

„La început a fost mai greu să merg la şcoală şi chiar şi să-i conving pe părinţii mei. Mama are patru clase, iar fraţii mei au abandonat şcoala. Aveam şi eu unele temeri, dar am fost primită cu braţele deschise“, mai declară tănăra. Şi-a dat seama că doar vorbind deschis, oamenii vor înţelege deşi este mult prea greu să schimbi o mentalitate.

„Eram mai mare decât colegii mei din clasa I, dar nu am avut incidente să mi se spună că sunt rromă. Îmi plăcea mult să merg la şcoală“. A fost premiantă în fiecare an şi după liceu a reuşit să intre la Facultatea de Geografia Turismului unde deja este în anul 3, iar planurile sale se îndreaptă spre un master. Cel mai mult îşi doreşte să ajungă manager la un hotel şi cum până acum a trecut peste toate piedicile, dorinţa sa nu este departe de împlinire.

Aproape de copii

Un alt capitol cu noroc din viaţa Lămâiţei este întâlnirea cu Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke, care este preşedinta Asociaţiei „Ovidiu Rom“ şi care  i-a oferit o nouă şansă, dar şi la vorbele bune spuse de mentorul său, Ioana Voicu. Aşa că tânăra a ajuns să fie voluntar la un centru al Asociaţiei, iar de un an lucrează aici împreună cu cei mici.

„Copiii au devenit o parte din viaţa mea. Vara avem ateliere, iar pe timpul anului şcolar facem temele împreună. Lucrăm şi cu cei de grădiniţă şi am convingerea că astfel punem câte o cărămidă mică la construcţia unei case“, a mai spus Lămâiţa, care în fiecare dimineaţă vine la centrul de la Şcoala 147 „Petrache Poenaru“ din sectorul 5 ca să fie alături de copiii romi înscrişi în program.

Are mulţi prieteni români

Pe Lămâiţa nu o dernajează etnia ei. Consideră că este un om la fel ca oricare, lucru pe care îşi doreşte să-l arate tuturor celor care are reticenţe şi îi marginalizează pe rromi.

„De ce să nu ni se oferă şansa să fim egali? Trebuie să ai şi voinţă. Norocul şi şansa mea a fost că toată viaţa am avut prieteni români care mi-au arătat dragoste şi nu indiferenţă. Unii nu au mintea deschisă, dar o putem deschide. Din această cauză şi familiile rome au temerea că pot fi respinse, dar se poate schimba chiar dacă nu într-un timp atât de scurt“,  crede Lămâiţa.

Refuză să creadă că schimbarea mentalităţii este ceva imposibil. „ Nu mă uit la ştirile despre romii din străinătate, este o imagine pe care o promovează cei din afară şi îmi pare rău. Măcar 50% din aceea mentalitate ar trebui schimbată. Sunt optimistă, mândră şi cred că dacă eu am putut să reuşesc, vor reuşi şi alţii“, a mai spus tânăra.

Consiliere şi ajutor la teme

Prin proiectele desfăşurate în Bucureşti, Asociaţia Ovidiu Rom a reuşit ca în ultimii doi ani să convingă 32 de familii de romi cât de importantă este educaţia pentru copiii lor.

În prezent, 26 de minori merg la şcoală şi sunt deja în clasa a II-a şi a III-a, iar 30 sunt la grădiniţă. La şcoala 147 „Petrache Poenaru“ din sectorul 5, copiii romi beneficiază de un spaţiu unde sunt ajutaţi cu temele. Cei mici primesc şi consiliere dacă se confruntă cu dificultăţi, mai ales cândse întâmplă din cauza etniei.